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..
Re: Request For Opinion

Tips (§ 196-d)
File No. RO-08-006S

This letter is written is response to your letter of May 28, 2008 in which you state that
your employer has informed you that they will begin charging their wait stafffees charged for
processing tips paid for via charge cards. You ask how these deductions must be d~umented
and the limits that the employer is permitted to deduct.

Labor Law §195(3) states that every employer must provide all employees with 8

statement with every payment of wages listing, among other things, all deductions made. The
Department interprets this to mean that any deductions made, including deductions from tips;
must be included in such,wage statement. Therefore, the answer to your first question is that the '
total ofalldeductions made for processing of tips paid by credit card must be set forth in the
employees' weekly wage statements. '

As to your second question: according to Labor Law §196-d, an employer may not
, "retain any part of a gratuity or ofany charge pUJported to be a gratuity for an employee." In
other words, an employer may not keep any pan of an employee's tips. The Department
recognizes, however, that it is a common practice for restaurant customers to pay for both meals
and tips with credit cards. The Department also recognizes that credit card'companies charge
businesses a fee based on a percentage of the total amount charged. Based on these
circumstances, the Department of Labor has interpreted Labor Law §196-d to mean that the
amount ofa credit card cbarge deemed to be a tip may be reduced by the percentage charged by
the credit card company~ For example, ifthe customer pays a$2.00 tip via credit card, and the
credit card company charges a 2% fee (i.e. $0.04) for processing such transaction, the employer
may .lawfully retain such processing fee and remit to the employee-S1.96 rather than the full
$2.00. Under no circumstances, however, may the employer retain any pan ofthe tips pmd in
cash, nor any portion ofa tip paid by credit card that is greater than the amount charged by the
credit card cOmpany. If, for example, an employee receives, during a sIngle weeI4 $100.00 in
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tips paid via cash and $1 00.00 in tips paid via cr~it card, and the credit card company char-ges a
2% fee, the employer must remit to the employee the full $100.00 in -cash tips and-no less than
$98.00 of the credit card tips.

This opinion is based on the infonnation provided in your letter ofMay 28, 2008. A .•
different opjnion might result ifany facts provided have been inaccurately stated; or if there are ­
other relevant facts that have not been disclosed. Ifyou have any further questions, please feel
free to contact me.-
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