
New York State Department of Labor
David A. Paterson, Governor
Colleen C. Gardner, Commissioner

September 27, 2010

Re: Request for Opinion
Mandatory Overtime
RO-IO-0137

Dear

I have been asked to respond to your letter ofAugust 28, 2010, in which you request an
opinion as to the amount ofmandatory overtime that is permissible for mental health therapy
aides. Your letter states that your employer, Pilgrim State Psychiatric Center, a facility that is
operated by the State of New York, requires you to work 28-40 hours ofmandatory overtime per
week in your position as a mental health therapy aide and inquires as to the amount ofmandatory
overtime that is permissible under the New York State Labor Law.

Section 168(2) of the Labor Law, which is applicable to several groups of State
employees, including mental health therapy aides employed in state facilities such as yours,
provides, in relevant part:

No person to whom this section is applicable shall be required to
work more than eight hours in any day or more than forty hours or
more than six days in any calendar week except in cases of fire,
riot, flood, famine, pestilence or other cases of emergency
endangering life or property; provided, however, that any such
person, upon his own request and with the approval of the head of
the institution in which he is employed, may be permitted to work
one additional eight-hour day in any calendar week for not more
than seven calendar weeks and be allowed continuous days free
from duty equivalent to the number of additional days so worked.

While the above language generally prohibits mandatory overtime, that prohibition has two
exceptions. The first provides that the prohibition on overtime will not apply in the case of an
emergency. Unfortunately, your letter does not indicate whether your overtime was connected to
an emergency situation. However, since emergencies are, by definition, short in duration, the
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mandatory overtime you describe is unlikely to fall within this exception since it does not appear
to be an isolated, short-tenn occurrence.

New York courts and the Attorney General's office have also recognized a second
exception to the overtime prohibition grounded in either individual voluntary consent or
voluntary consent expressed through a collective bargaining agreement providing for mandatory
overtime. (See generally, McMahon v State a/New York, 178 Misc. 865 (Ct. ofClaims 1943);
Marriott v. State, 196 Misc. 454 (Ct. of Claims 1945); Tully v. State, 196 Misc. 149 (Ct. of
Claims 1949); See also, 1942 N.Y. Gp. Att'y Gen. 339; 1978 N.Y. Gp. (Inf.) Att'y Gen. 297.)
Unfortunately, your letter does not describe the circumstances under which you were mandated
to work overtime. However, since your letter alludes to the fact that the imposition of 28-40
hours per week ofmandatory overtime is an ongoing occurrence, as opposed to an isolated
incident, it is likely that such overtime is being imposed through a procedure set forth in an
applicable collective bargaining agreement. If the mandatory overtime procedures are being
followed as written, the imposition ofovertime does not violate the Labor Law. If the overtime
is not in accordance with the agreement, you may contact us again and provide further details as
to why you believe that it is not so that we can detennine if a violation of §168(2) of the Labor
Law has occurred. I also suggest you consult your union representative regarding your rights
under that agreement.

This opinion is based exclusively on the facts and ci(cumstances described in your email
request dated August 28, 2010 and is given based on your representation, express or implied, that
you have provided a full and fair description of all the facts and circumstances that would be
pertinent to our consideration ofthe question presented. Existence ofany other factual or
historical background not contained in your letter might require a conclusion different from the
one expressed herein. This opinion cannot be used in connection with any pending private
litigation concerning the issue addressed herein. If you have any further questions, please do not
hesitate to contact me.

Very truly yours,
Maria L. Colavito, Counsel

By:~r7~
Michael Paglialonga
Assistant Attorney I

CC: Cannine Ruberto




