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Dear :

I have been asked to respond to your letter, dated May 28, 2010, in which you pose three
questions regarding your client's (the "Company") current meal period policy as governed by labor
law Section 162. Your letter states that employees of the Company, a business establishment under
Section 162(2), work from 9:00 a.m. to 5:00 p.m. Monday through Thursday, and that, during the
winter months, the Friday workday is "somewhat shortened, depending upon the time of sunset, to
accommodate the owner and a number of employees who are Sabbath observers." The Company
provides its employees a thirty-minute lunch break that must be taken between 11:00 a.m. and 2:00
p.m." The Company requires its employees, through the use of an electronic time clock, to punch in
when arriving and to punch out at the end of the work day. This punch in/punch out procedure is also
required when employees take their lunch period. The Company's employees are compensated for
the total number of hours during which they are punched in.

Your letter states, however, that,

[s]everal employees do not [take their entire lunch period], however, and punch back
in before they have completed their lunch break. They willingly shorten their lunch
breaks, with full knowledge of their rights under labor law §162 and in the complete
absence of duress or coercion on the part of the Company. Those who truncate their
lunch periods generally sit at their desks and many resume their regular work.

Against this factual background, you ask three questions which are addressed
individually below.

1. Does the shortening oflunch breaks by employees constitute a permitted partial waiver of
employee rights under Labor Law §162 since it does not contravene the statute's legislative
purpose, which is the provision ofadequate opportunity to eat and rest?
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Section 162 of the labor law covers employee meal periods. Section 162(2) requires other
persons employed in an establishment or occupation under the provisions of the labor law to have at
least a thirty-minute noon day meal. The Department of labor interprets the term"noon day meal" as
one that is taken during the period extending from 11:00 a.m. to 2:00 p.m., meaning that the hours of
employment must extend through the noon day meal period. An employee must be provided a meal
period in all situations where he or she works in excess of six hours, and those hours encompass the
period between l1:PO a.m. and 2:00 p.m.

The New York State Court of Appeals, New York's highest court, has held that certain provisions
of the labor law can be waived by employees or their authorized representatives provided that the
waiver or modification does not contravene the legislative purpose of the statute. (In re American
Broadcasting Companies, Inc. v. Roberts, 61 N.Y.2d 244 (1984).) In American Broadcasting Companies,
the Court held that a labor union could validly waive the meal period provisions of Section 162 of the
labor law on behalf of its members where: (1) the operational exigencies of the industry made strict
compliance with the statutory meal period provisions impractical, (2) the waiver was obtained openly
and knOWingly, absent of duress or coercion, through good faith negotiations, from which, (3) .
employees received a desired benefit in return for such a waiver. (In re American Broadcasting
Companies, 61 N.Y.2d at 249.)

In exchange for a waiver of their evening meal breaks prOVided by Section 162 of the labor
law, the employer negotiated, through the collective bargaining agreement, to give the workers extra
breaks and an additional extended meal period during other times of the day. The Court held that
where there was no express legislative indication that waiver was precluded, "a bona fide agreement
by which the employee received a desired benefit in return for the waiver, the complete absence of
duress, coercion or bad faith and the open and knowing nature of the waiver's execution" may
effectively waive or modify the benefit provided by the statute to the employees. (/d. at 249-50.)

Examining the facts, as you have presented them, in light of American Broadcasting
Companies, it is the opinion of the Department of Labor that the circumstances you describe would not
constitute a valid waiver of the meal period under Section 162 of the labor Law. As such, the
Company is required to comply, in full, with the requirements of Section 162 as contained therein and
described above.

However, while non-factory workers are not required to be provided a meal period exceeding
thirty minutes within the hours described in your letter, the Department will permit factory workers a
shorter meal period of not less than 30 minutes as a matter of course, without application by the
employer, so long as there is no indication of hardship to employees. Additionally, permits may be
issued for both factory and non-factory workers to allow meal periods of shorter than 20 minutes in
special and unusual cases. An application for meal period of less than thirty minutes is enclosed in this
letter.

2. IfSection 162 of the Labor Law does not permit the shortening ofan employee's lunch break
under the circumstances setforth above, would the introduction ofeither or both of the
follOWing policy changes regarding meal times permit such shortening:

a) The utilization of the "Notice and Acknowledgment"
b) The posting of the "Notice to Employees"
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Your proposal to utilize a form to accomplish such a waiver does not appear to meet the
requirements set forth above because it is unlikely that it will be the result of good faith negotiations
for which employees receive significant benefits. A waiver form provided by an employer does not, in
the opinion of this Department, meet the requirements for a valid waiver of Section 162.

3. If the changes ofpolicy outlined in Question 2 above are inadequate, what must the Company
do to comply with Section 162 of the Labor Law, short of imposing a strict prohibition against
employees returning to their desks before the completion of their meal periods?

As stated above, Section 162(2) requires at least a thirty-minute noon day meal for any
employee who works in excess of six hours; and those hours encompass the period between 11:00
a.m. and 2:00 p.m. The Department interprets the term "noon day meal" as one that is taken during
the period extending from 11:00 a.m. to 2:00 p.m., meaning that the hours of employment must
extend through the noon day meal period.

The Department's general interpretation of this provision is that any time that would constitute
"hours worked" may not be counted for purposes of satisfying the meal period requirements in Labor
Law Section 162. As such, the section would not require "a strict prohibition against employees
returning to their desks before the completion of their meal periods." It is not required that
employees leave their workplace for the duration of the reqUired meal period, but that they be given
the uninterrupted period to eat and rest. You state in your letter that the employees "who truncate
their lunch periods generally sit at their desks and resume their regular work," presumably meaning
that they take a short period to eat and then resume their work. If that is the case, then the balance of
their meal period during which they resume their duties may not be counted towards satisfying the
meal period requirements in Labor Law Section 162.

This opinion is based exclusively on the facts and circ~mstances described in your request and
is given based on your representation, express or implied, that you have prOVided a full and fair
description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideratien of the
question pr~sented. Existence of any other factual or historical background not contained in your
letter might require a conclusion different from the one expressed herein. This opinion cannot be used
in connection with any pending private litigation concerning the issue addressed herein. If you have
any further qu~stions, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours,

Mar~Co~nsel

BV:' ~
Michael Paglialonga
Assistant Attorney II

MP:mr-1
Enclosure: LS 284
CC: Carmine Ruberto

- 3 -




