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 Re: Request for Opinion 
  Meal Periods 
  RO-08-0104 
Dear : 
 

I have been asked to respond to your letter of August 7, 2008 in which you state that 
 of  recently made a decision to change the time in which 

its employees take a meal period.  Your letter further states that you spoke with a “Connie 
Hickens,” who advised you that your actions were correct, but that it would be advisable to 
contact this office to obtain a written confirmation.  Since no one with that name is employed by 
the Department, we presume you are referring to  Ms. Constance Higgins-Beer who is employed 
as an investigator for Worker Protection with the Department of Labor.   Regardless, it is this 
opinion that is controlling with regard to your inquiry.  Accordingly, please be advised that it is 
the opinion of this Department that the change described in your letter is in violation of Labor 
Law §162. 

 
Labor Law §162(4) requires that all employees be allowed to take a meal period midway 

through a shift lasting longer than 6 hours and starting between 1:00PM and 6:00AM.  As your 
letter states that workers will start their shift at 5:00AM and work until 1:30PM, such workers 
should be given a meal period at approximately 9:15 AM, which meal period, according to the 
same section of law, must last at least 60 minutes for persons employed in or in connection with 
a factory, and 45 minutes for all other workers.  Accordingly, your stated intention to provide a 
meal period from 9:30AM to 10:00AM would be a violation of this statute.  Please take note, 
however, that Labor Law §162(5) authorizes the Commissioner of Labor to permit a shorter meal 
period.  (See attached, Division of Labor Standards Guidelines for Meal Periods.) 

 
This opinion is based on the information provided in your letter of August 7, 2008.  A 

different opinion might result if the circumstances outlined in your letter changed, if the facts 
provided were not accurate, or if any other relevant fact was not provided.  If you have any 
further questions, please do not hesitate to contact me.  

 
 Very truly yours, 
 Maria L. Colavito, Counsel 
 
 
 By: Jeffrey G. Shapiro 
  Associate Attorney 
JGS:jc 
cc:  Carmine Ruberto 



 

 

 
 
 




