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This letter is written in response to your letter dated February 10, 2009 and a subsequent
conversation in which you requested an opinion on behalfofyour client who operates a hospital
facility in the State ofNew York. Your letter states that your client employs clinical engineers
who service and maintain medical equipment, that these engineers typically work 40 hours per
week and that they are assigned on-call responsibilities one week per month, requiring them to
respond to any equipment issues at night or on weekends. While on call, these clinical engineers
are not required to be present at work and may otherwise be at home or conduct personal
business. The question{s) posed in your letter is addressed below.

J. Does the "one day rest in seven" rule at Section 161.1 extend to clinical engineers
and similar specialized engineering technicians? In other words, must an employer allow
clinical engineers at least 24 hours ofrest each and every calendar week?

As quoted in your letter, paragraph three of Section 161 (I) provides, in relevant part:

Every owner, lessee or operator ofa warehouse, storagehouse,
office, dwelling, apartment, loft and any other building or structure
wherein a janitor, superintendent, supervisor or manager or
engineer or fireman is employed, shall allow such person or
persons so employed at least twenty-four consecutive hours of rest
in each and every calendar week.
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The employees listed in the above-captioned provision, when taken as a whole, are those
who perform work incidental to the building or structure in which they are employed or the
equipment which is essential to the building operation. As an example; a stationary engineer
who is responsible for the maintenance ofboilers or heating, ventilating, and air conditioning
equipment would be covered by this language. Similarly, an engineer employed in a building to
maintain escalators and elevators would also be covered because this equipment is built into the
structure of the building. However, individuals who are responsible only for the maintenance of
equipment which is housed in the building or structure but not related to the building's operation,
would not be covered by this provision. Therefore, as your only factual representation is that
these clinical engineers service and maintain medical equipment at a hospital, the Department
will assume that they perform these duties only and do not perform work incidental to the
building or structure in which they work. Accordingly, it is this Department's opinion that the
clinical engineers described are not "engineers" of the type to whom Section 161(1) applies.

As your second question is prefaced with the phrase "if the answer to the above question
is yes," no answer is required..

This opinion is based on the information provided in your letter dated February 10,2009
and our subsequent telephone conversation. A different opinion might result if the circumstances
outlined in your letter change, if the facts provided were riot accurate, or if any other relevant
fact was not provided. Ifyou have any further questions, please do not hesitate to contact me.

Very truly yours,

Maria L. Colavito, Counsel
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Associate Attorney
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